Бизнес хотел – какви услуги предоставя

Услуги, предлагани от бизнес хотел

В повечето големи градове у нас, бизнес хотелите са разположени в непосредствена близост до центъра. Това е важно не само заради удобството при организиране на частни събития, като рождени дни, празненства и сватби, но и на конференции и бизнес срещи, където се очакват чуждестранни гости на събитията. Такъв един хотел дава прекрасна възможност на бизнесмените, които пристигат за преговори от чужбина или от друг град, да отседнат на стратегическо място в града в луксозен хотел докато текат преговорите или мероприятието.

Какво предлага един бизнес хотел?

Всеки бизнес хотел предлага различни варианти за настаняване: единична, двойна или тройна стая с добавени удобства като безплатен Wi-Fi, климатик, работно бюро, телефон, мини-бар, кабелни канали, телевизор с плосък екран, събуждане по телефона и др.

За частни клиенти

За частни клиенти бизнес хотелите предлагат такива услуги, като празнуването на детски рождени дни с нает аниматор при изразено такова желание от страна на клиентите. В тези хотели обикновено има зали с различна вместимост в зависимост от броя на хората, които ще пристигнат на празненството.

Можете също да използвате просторния салон за отпразнуването на сватба. Ресторантът към хотели, които предлагат такава услуга, обикновено предлага различни видове меню – детско, вегетарианско, месно и дори веганско според избора на гостите. Имате възможност да наемете професионален фотограф, оператор и дисководещ от хотела. Гостите биха могли да отседнат в хотела за специални цени.

Някои хотели разполагат с ресторант-градина, където предлагат традиционна българска и европейска кухня сред прекрасни растения и хубава музика.

За бизнес клиенти

В бизнес хотел бихте могли да организирате Вашата конференция, бизнес обучение или семинар, където ще бъдете обслужени от професионален екип. Обикновено конферентните зали в такива хотели са няколко според броя на поканените да участват в събитието. Капацитетът на залата може да е до 20 места за по-малки групи, до 50 места за средни групи и над 100 места за по-големи групи.

При организирането на такива събития обикновено лекторите имат нужда от екран, ксерокс, принтер и флипчарт, както и от консумативи за тях. Можете да договорите всичко това с хотела предварително, който обикновено има тези неща в наличност. При по-големи аудитории могат да ви предоставят безжични микрофони за ползване.